Joyce Vijverberg
/

Paardenchiropractor en -osteopaat

 

De behandeling

Doordat ik zowel als chiropractor als voor osteopaat gediplomeerd ben maak ik een combinatie van beide behandelmethode en technieken. Hierdoor is het behandelplan zoals hieronder omschreven gelijk als het behandelplan bij beide takken. Ik zal afhankelijk van mijn bevindingen zal ik de beste techniek voor uw paard toepassen.


Hoe ziet de behandeling eruit.


De behandeling begint met een onderzoek van het hele paard. Voor het onderzoek is het van belang dat het paard droog is (dus niet nat van de regen of van het zweet na het werken) en schoon is.

Het onderzoek bestaat uit volledige palpatie van het paard, tijdens deze palpatie neem ik tevens een anamnese af. Afhankelijk van de problemen en klacht van het paard maak ik een loopanalyse in stap, aan de longe of onder het zadel of een combinatie hiervan. Naar aanleiding hiervan maak ik de beslissing of ik verder onderzoek doe in verband met een eventuele kreupelheid of verdenking van neurologische afwijkingen of dat ik verder ga met het bewegingsonderzoek van de wervelkolom.

Het bewegingsonderzoek gaat over in de behandeling van het paard. Om de blokkades in het paardenlichaam te verhelpen, gebruik ik uitsluitend mijn handen (manuele technieken), er komen dus geen hulpmiddelen aan te pas. Paarden accepteren de technieken over het algemeen zonder problemen. Ze hoeven daarom ook niet verdoofd / gesedeerd te worden voor een behandeling. Afhankelijk van de probleemregio's die gevonden worden tijdens het onderzoek, kies ik er soms voor om niet alle probleemgebieden in één keer te behandelen, maar in meerdere behandelingen op te splitsen. Het voordeel hiervan is dat het paard niet uit het werk gehaald hoeft te worden, waardoor het geen belemmering voor de sport meer is en omdat het paard beter reageert op de behandeling als je niet het gehele lichaam uit balans is.

Om spierknopen te behandelen maak ik gebruik van Dry Needling. 

Mocht ik of de eigenaar twijfels hebben over de ligging van het zadel kijk ik hier graag ook nog even naar. 

Hetzelfde geldt voor voeding en problemen in het maagdarmstelsel. 


Na de behandeling bekijk ik het paard opnieuw in beweging. Hierna bespreken we wat de opbouw wordt in het werk van het paard met daarbij aanvullende oefeningen, zoals carrot stretches of back lift.

Het gehele onderzoek en behandeling duren afhankelijk van de medewerking van het paard ongeveer een uur. Schroom niet om vragen te stellen tijdens de behandeling.


Preventief behandelen


Klachten of blessures zijn vrijwel altijd een optelsom van factoren. Door verhoging of verandering van trainingsintensiteit gaat het paard zich lichamelijk aanpassen. Dit is deels gewenst, we willen immers dat het paard sterker en beter word in het werk. Deels ontstaan er hierdoor blokkades wat verdere progressie in het werk remt of juist een achteruitgang geeft. 
Wanneer dit niet word aangepakt kan dit leiden van het tijdelijk moeten terugtrekken uit de sport of het werk tot langdurige revalidatie alvorens het paard weer op niveau kan presteren.

Net als een jaarlijkse controle van het gebit en regelmatige controle van het zadel, is het ook verstandig om, naar gelang de belasting van het werk van het paard, het paard 1-6 x per jaar preventief te laten behandelen om problemen en blessures voor te blijven.