Joyce Vijverberg
/

 veterinair chiropractor en -osteopaat

 

De behandeling

Doordat ik zowel als chiropractor als voor osteopaat gediplomeerd ben maak ik een combinatie van beide behandelmethode en technieken. Hierdoor is het behandelplan zoals hieronder omschreven gelijk als het behandelplan bij beide takken. Ik zal afhankelijk van mijn bevindingen zal ik de beste techniek voor uw paard toepassen.


Hoe ziet de behandeling eruit.


De behandeling begint met een onderzoek van het hele dier. Voor het onderzoek is het van belang dat het paard of de hond droog is (dus niet nat van de regen of van het zweet na het werken) en schoon is.

Het onderzoek bestaat uit volledige palpatie, tijdens deze palpatie neem ik tevens een anamnese af. Afhankelijk van de problemen en klacht van het paard maak ik een loopanalyse in stap, aan de longe of onder het zadel of een combinatie hiervan. Bij honden is dit afhankelijk van de klacht. 

Naar aanleiding hiervan maak ik de beslissing of ik verder onderzoek doe in verband met een eventuele kreupelheid of verdenking van neurologische afwijkingen of dat ik verder ga met het bewegingsonderzoek van de wervelkolom.

Het bewegingsonderzoek gaat over in de behandeling. Om de blokkades in het lichaam te verhelpen, gebruik ik uitsluitend mijn handen (manuele technieken), er komen dus geen hulpmiddelen aan te pas. De technieken worden over het algemeen zonder problemen geaccepteerd. Ze hoeven daarom ook niet verdoofd / gesedeerd te worden voor een behandeling. Afhankelijk van de probleemregio's die gevonden worden tijdens het onderzoek, kies ik er soms voor om niet alle probleemgebieden in één keer te behandelen, maar in meerdere behandelingen op te splitsen. Het voordeel hiervan is dat het paard of de hond niet uit het werk of de sport gehaald hoeft te worden.

Om spierknopen te behandelen maak ik gebruik van Dry Needling. 

Mocht ik of de eigenaar twijfels hebben over de ligging van het tuig of zadel kijk ik hier graag ook nog even naar. 

Hetzelfde geldt voor voeding en problemen in het maagdarmstelsel. 


Schroom niet om vragen te stellen tijdens de behandeling.


Preventief behandelen


Klachten of blessures zijn vrijwel altijd een optelsom van factoren. Door verhoging of verandering van trainingsintensiteit gaat het dier zich lichamelijk aanpassen. Dit is deels gewenst, we willen immers dat hij/zij sterker en beter word in het werk. Deels ontstaan er hierdoor blokkades wat verdere progressie in het werk remt of juist een achteruitgang geeft. 

Zeker bij honden word dit niet altijd opgemerkt, maar kan wel leiden tot langdurige problemen.
Wanneer dit niet word aangepakt kan dit leiden van het tijdelijk moeten terugtrekken uit de sport of het werk, tot langdurige revalidatie alvorens er weer op niveau kan worden gepresteerd.

Net als een jaarlijkse controle van het gebit en regelmatige controle van het zadel, is het ook verstandig om, naar gelang de belasting van het werk van het paard, het paard 1-6 x per jaar preventief te laten behandelen om problemen en blessures voor te blijven.