Joyce Vijverberg
/

 veterinair chiropractor en -osteopaat

 

Veterinaire Chiropractie 

Chiropractie is, al meer dan een eeuw, een natuurlijke vorm van geneeskunde waarbij de wervelkolom en het zenuwstelsel centraal staan, omdat bij veel gezondheidsproblemen daar de oorzaak ligt.

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het herkennen, herstellen en voorkomen van deze problemen. Ik gebruik hierbij zowel medische als specifieke chiropractische methoden en technieken, waarbij ook naar de algehele gezondheid, gebruiksdoel en stalmanagement word gekeken.

Met chiropractie behandel ik dus ook meer dan alleen maar rug -en nekklachten. Ik ga op zoek naar de mogelijke oorzaak van de klachten, om zo een doeltreffende behandeling en goede adviezen te kunnen geven.Het woord 'chiropractie is afgeleid van 'Cheiro' en 'Prattein' wat gedaan met de hand betekend. Ik behandel dus ook alleen met mijn handen, er komt geen hamer aan te pas. 


Onderzoek heeft duidelijk bewezen dat chiropractie en een actieve aanpak effectiever zijn dan medicatie en rust. Het ruggenmerg is een grote verzameling zenuwen en vormt de verbinding tussen de hersenen en de rest van het lichaam. De wervelkolom beschermt dit ruggenmerg. Stoornissen in het functioneren van de wervelkolom kunnen irritatie van de zenuwen veroorzaken. Hierdoor wordt de doorstroming van zenuwimpulsen gerstoord. Dit kan klachten in de rug en nek maar ook elders in het lichaam veroorzaken. De pijn en stijfheid welke dan ontstaat verergeren vaak weer de zenuwirritatie waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. 

Door de stoornissen in de wervelkolom op te heffen kan het zenuwstelsel weer optimaal functioneren en kunnen de zenuwimpulsen hun doel bereiken. Hierna kan er herstel optreden. Blokkades kunnen plotseling ontstaan door bijvoorbeeld een val, ongeluk, misstap of verkeerde beweging. Ook ontstaan er klachten geleidelijk en onopvallend door een verkeerde houding in het werk, een niet correct passend zadel, niet de juiste voeding of bijvoorbeeld een te eenzijdig bewegingspatroon, waardoor het lichaam geleidelijk overbelast word. 


In combinatie met de osteopathie en kennis over voedingsstoffen en supplementen, kunnen we in overleg het gehele pakket optimaliseren, zodat uw paard of pony in optimale vorm komt voor het doel wat u hiermee voor ogen hebt. 

Wat is Osteopathie?


De osteopathische denkwijze is holistisch. Het lichaam wordt als een eenheid beschouwd, opgebouwd uit verschillende systemen die goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Er moet een evenwicht zijn. 


Een gezond lichaam in evenwicht geneest zichzelf. 


Alle structuren in het lichaam moeten kunnen bewegen. Dit geldt niet alleen voor spieren en gewrichten, maar ook voor de huid, het onderhuidse bindweefsel, de organen, de bloedvaten, enzovoort. 

Het evenwicht in het lichaam kan verstoord worden, bijvoorbeeld door een val, stress, een niet passend zadel, te eenzijdige belasting, een doorgemaakte ziekte. 

Een verstoring in een bepaald systeem kan weer een verstoring veroorzaken in een ander systeem. Het lichaam heeft dan vaak hulp nodig bij het herstellen van het evenwicht. Een osteopaat kan het dier hierbij helpen. 


Osteopathie werkt in de volgende drie deelgebieden: 

Het pariëtale systeem: Dit systeem omvat het bewegingsapparaat van het dier. Onder het bewegingsapparaat vallen alle botten, pezen, spieren, gewrichten, wervels e.d. 

Het viscerale systeem: Hieronder vallen alle organen en bloedvaten. Organen kunnen in de problemen komen als gevolg van een blokkade in de wervelkolom. Andersom is echter ook mogelijk: wanneer een orgaan in de problemen raakt door bijvoorbeeld slechte voeding, wormbesmetting of teveel vitaminesupplementen, kan dit voor een blokkade in het pariëtale systeem zorgen.

Het cranio-sacrale systeem: Hieronder vallen de schedel (het cranium) en het heiligbeen (het sacrum). Het schedel en heiligbeen zijn met elkaar verbonden via de wervelkolom, het ruggenmerg en de vliezen die het ruggenmerg omvatten. De schedel is opgebouwd uit meerdere botstukken die ten opzichte van elkaar een kleine beweeglijkheid hebben. Ook het heiligbeen heeft een kleine beweeglijkheid. Een verstoorde beweeglijkheid van schedel en/of heiligbeen kan klachten geven zoals gedragsveranderingen, verstoring van de hormonale cyclus en hoofdpijn.

De behandeling van het dier begint vaak aan de wervelkolom. In de wervelkolom zijn vaak blokkades te vinden. Een blokkade loopt een paard op door bijvoorbeeld een val, vastliggen in de stal etc. Bij een hond kan dit bijvoorbeeld ontstaan door wild spelen of een val. Een blokkade betekent dat de beweeglijkheid tussen twee wervels verdwenen of verminderd is. Tussen twee wervels treden twee zenuwen uit, één naar links en één naar rechts. Bij een blokkade is de werking van de zenuw vaak verstoord. Deze zenuw geeft dan verstoorde informatie naar het gebied waar hij naar toe loopt (spier, huid, organen etc.), waardoor dit gebied in de problemen kan raken. In het gebied van een blokkade zijn de spieren daardoor vaak te hard en is de huid overgevoelig.