Joyce Vijverberg
/

 veterinair chiropractor en -osteopaat

 

Revalidatietraining


Alle factoren die op het paard inwerken, zien we als een belasting. Wanneer de draagkracht (belastbaarheid) groot genoeg is, leidt dit over het algemeen niet tot klachten. Trainen is ook een belasting, maar ook een manier om de belastbaarheid te vergroten. Het komt regelmatig voor dat de belasting net iets meer is dan het paard aankan. Dat kan door een daling van de belastbaarheid, of een verhoging van de belasting.

Door mijn gecombineerde interesse in sportfysiologie, sportfysiotherapie chiropractie en osteopathie kan ik rekening houdend met de trainingswetten de belastbaarheid op ieder niveau optimaliseren door compensatie mechanismes te behandelen. Dit maakt deze combinatie zo geschikt om blessures te voorkomen en te helpen herstellen. 

Sommige paarden hebben langdurige rugklachten en raken daardoor zelfs kreupel, welke met enkel een behandeling niet te verhelpen is, wanneer de training niet juist is opgebouwd.

De revalidatietraining bestaat uit het behandelen van het paard in combinatie met de juiste training (opbouw belastbaarheid met de juiste belasting). Hierdoor krijg je een paard wat weer in balans op vier benen, op 2 teugels en los door het lichaam loopt. 


Ook bij revalidatie na beenblessures, zoals peesblessures of bandproblematiek is het belangrijk dat het paard niet blijft compenseren, zoals hij tijdens zijn blessure heeft gedaan, maar dat hij weer over 4 benen op de juiste manier wordt opgebouwd. Zeker bij een langdurige peesblessure is het belangrijk de compensatieblokkades uit het lichaam te halen, zodat niet weer het herstelde been overbelast zal raken.