Joyce Vijverberg
/

Paardenchiropractor en -osteopaat

 

Veterinaire Chiropractie 

Chiropractie is, al meer dan een eeuw, een natuurlijke vorm van geneeskunde waarbij de wervelkolom en het zenuwstelsel centraal staan, omdat bij veel gezondheidsproblemen daar de oorzaak ligt.

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het herkennen, herstellen en voorkomen van deze problemen. Ik gebruik hierbij zowel medische als specifieke chiropractische methoden en technieken, waarbij ook naar de algehele gezondheid, gebruiksdoel en stalmanagement word gekeken.

Met chiropractie behandel ik dus ook meer dan alleen maar rug -en nekklachten. Ik ga op zoek naar de mogelijke oorzaak van de klachten, om zo een doeltreffende behandeling en goede adviezen te kunnen geven.Het woord 'chiropractie is afgeleid van 'Cheiro' en 'Prattein' wat gedaan met de hand betekend. Ik behandel dus ook alleen met mijn handen, er komt geen hamer aan te pas. 


Onderzoek heeft duidelijk bewezen dat chiropractie en een actieve aanpak effectiever zijn dan medicatie en rust. Het ruggenmerg is een grote verzameling zenuwen en vormt de verbinding tussen de hersenen en de rest van het lichaam. De wervelkolom beschermt dit ruggenmerg. Stoornissen in het functioneren van de wervelkolom kunnen irritatie van de zenuwen veroorzaken. Hierdoor wordt de doorstroming van zenuwimpulsen gerstoord. Dit kan klachten in de rug en nek maar ook elders in het lichaam veroorzaken. De pijn en stijfheid welke dan ontstaat verergeren vaak weer de zenuwirritatie waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. 

Door de stoornissen in de wervelkolom op te heffen kan het zenuwstelsel weer optimaal functioneren en kunnen de zenuwimpulsen hun doel bereiken. Hierna kan er herstel optreden. Blokkades kunnen plotseling ontstaan door bijvoorbeeld een val, ongeluk, misstap of verkeerde beweging. Ook ontstaan er klachten geleidelijk en onopvallend door een verkeerde houding in het werk, een niet correct passend zadel, niet de juiste voeding of bijvoorbeeld een te eenzijdig bewegingspatroon, waardoor het lichaam geleidelijk overbelast word. 


In combinatie met de osteopathie en kennis over voedingsstoffen en supplementen, kunnen we in overleg het gehele pakket optimaliseren, zodat uw paard of pony in optimale vorm komt voor het doel wat u hiermee voor ogen hebt.